2 juli

Händelser

2 juli 1864 döptes Mazahr Makatemele till Sara Magdalena i Kalmar domkyrka, ett dop som väckte stort intresse bland Kalmars befolkning. Mazahr Makatemele, var en av de första kända afrosvenska kvinnorna och hon föddes i sydöstra Afrika. Hon hade som barn tillfångatagits av slavägare, sålts och tvingats jobba i olika familjer som utsatte henne för svår misshandel. Efter en tid hamnade Mazahr hos den svenske affärsmannen Alarik Forssman där hon anställdes som piga och på så sätt upphörde att vara slav. Hon följde med Forssmans familj tillbaka till Sverige och hamnade i Kalmar där hon kom att leva större delen av sitt liv i det samhälle som knappast sett svarta personer förut. Hon var gravid vid ankomsten till Kalmar och födde i januari en dotter som fick namnen Emelie Cecilia Maria Boy, kallad Millan. Millan blev som vuxen pianolärare och sömmerska men avled 1900 bara 35 år gammal. Tre år senare avled även Mazahr. De är båda begravda i Kalmar.

2 juli 1918 antogs Frances Reed Elliot som första afroamerikanska sjuksköterska till Amerikanska Röda Korsets sjuksköterskeprogram. Hon hade tidigare nekats att tjänstgöra på grund av sin hudfärg men hon stod på sig och antogs till sist.

2 juli 1928 sänkte Storbritannien rösträttsåldern för kvinnor från 30 år till 21 år. Rösträtten blev därmed lika för brittiska män och kvinnor.

2 juli 1937 försvann flygpionjären Amelia Earhart spårlöst över Stilla havet under ett försök att flyga jorden runt längs ekvatorn.

2 juli 1990 meddelade katolska kyrkan att de ville stoppa Madonnas konsert i Rom, Italien då hon använt krucifix på olämpliga sätt i videor och på scen.

2 juli 1995 slog tjeckiska friidrottaren och gymnasten Daniela Bártová världsrekord i stavhopp på 4,14 meter, när sporten fortfarande var ny.

2 juli 2008 fritogs colombianska fd presidentkandidaten Íngrid Betancourt efter 6 år i fångenskap hos FARC-gerillan.

Födda

2 juli 1865 föddes tyska författarinnan och feministen Lily Braun i Berlin. Hon var aktiv inom tyska socialdemokratin.

2 juli 1891 föddes Karin Kock, svensk nationalekonom och socialdemokratisk politiker. Hon blev 1945 Sveriges första kvinnliga professor i nationalekonomi. 2 år senare 1947 utsågs hon till konsultativt statsråd och blev därmed landets första kvinnliga minister.

2 juli 1923 föddes Wisława Szymborska, polsk poet och nobelpristagare i litteratur 1996.

2 juli 1929 föddes Imelda Marcos filippinsk fd presidentfru/diktatorsfru känd för förskingring och sin stora skosamling.

Döda

2 juli 1706 dog Dona Beatriz Kimpa Vita, kongolesisk andlig och politisk ledare som ledde en särskild kristen rörelse i Kongo som bland annat vände sig emot den katolska kyrkan. Genom sina predikningar samlade hon många följare och hon försökte påverka många andra politiska ledare i regionen för att ena regionen under en kung. Hon anklagades för kätteri och för att vara en häxa och hon brändes på bål i staden Evululu.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s