25 juni

Händelser

25 juni 1678 erhöll Elena Cornaro Piscopia doktorsgrad som första kvinna i världshistorien. Förutom att studera matematik, filosofi, astronomi och teologi behärskade hon minst åtta olika språk inklusive klassisk grekiska, latin och arabiska. Hon hade också stor musikalisk talang och spelade violin, cembalo, klavikord och harpa.
Hon började studera vid universitetet i Padua 1672 och deltog i många akademiska debatter vilket bidrog till att hon senare fick ta ut sin doktorsexamen. Tanken var att hon skulle ta ut doktorsexamen i teologi men den katolska kyrkan motsatte sig det och istället ansökte hon om examen i filosofi, vilket godkändes.

25 juni 1741 kröntes Maria Teresa av Österrike till kung av Ungern. Hon behöll den manliga titeln för att slippa invändningar mot sitt kön.

25 juni 1870 abdikerar drottning Isabella II av Spanien till förmån för sin son Alfonso XII

25 juni 1903 lade Marie Skłodowska Curie fram sin doktorsavhandling “Recherches sur les Substances Radioactives” vid Paris universitet. Tillsammans med sin make Pierre hade hon mellan 1898 och 1902 publicerat över 30 vetenskapliga artiklar om radioaktivitet och de två nya grundämnen, radium och polonium, som de upptäckt. Samma år 1903 mottog de båda Nobelpriset för sina upptäckter.

25 juni 1906 sköt miljonären Harry Kendall Thaw arkitekten Stanford White till döds i ett svartsjukedrama över modellen Evelyn Nesbit

25 juni 1975 deklarerar Indiens premiärminister Indira Gandhi ett undantagtillstånd som kommer att vara i 21 månader. Undantagstillståndet ger Gandhi stor makt och under perioden genomförs inga val, oppositionsmedlemmar fängslas och pressen censureras

25 juni 1993 svors Kim Campbell in som premiärminister i Kanada. Hon är hittills den enda kvinna som haft ämbetet.

25 juni 1993 vann Tansu Çiller en förtroendeomröstning i turkiska parlamentet vilket gjorde henne till Turkiets första kvinnliga premiärminister. Hon ledde en koalitionsregering bestående av konservativa och socialdemokrater. Hon behöll premiärposten till 1996.

Födda

25 juni 1866 föddes Eloísa Díaz, som 1887 blev den första kvinnan i Chile att ta examen som medicine doktor. Hon blev därmed en av de första kvinnorna i hela Sydamerika att praktisera som läkare.

Döda

25 juni 2009 dog 70-talsikonen Farrah Fawcett känd från bland annat TV-serien Charlies änglar.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s