24 juni

Händelser

24 juni 1128 besegrades Teresa av Leons styrkor av sin egen sons armé vid slaget vid São Mamede. Han tog därmed över som kung av Portugal.

24 juni 1509 kröntes Katarina av Aragonien till drottning av England tillsammans med sin man Henrik VIII som övertog tronen.

24 juni 1916 blev filmstjärnan Mary Pickford den första kvinnan att skriva på ett miljondollarskontrakt för en filmstudio.

24 juni 1929 anlände tyska tävlingsföraren Clärenore Stinnes till Berlin och blev därmed den första som körde jorden runt med bil. Resan hade startat 1927. Rutten gick från Berlin via Balkan, Beirut, Damaskus, Bagdad och Teheran till Moskva. Från Moskva körde hon genom Sibirien, bland annat över Bajkalsjön och genom Gobiöknen till Peking. Via färja tog hon sig via Japan och Hawaii till Sydamerika. Så småningom mottogs hon i Washington av presidenten Herbert Hoover. Med båt tog hon sig vidare till Le Havre och därefter tillbaka till Berlin. Då hade hon kört 47 000 km. Med sig på resan hade hon svenske fotografen Carl-Axel Söderström som dokumenterade resan. Med följde också två mekaniker och en följebil från de tyska fordonsföretag som sponsrade resan. En bok med titeln “5,000 mil i bil: Två år vid ratten på färd jorden runt” om resan gavs ut senare samma år.

Födda

24 juni 1914 föddes Pearl Witherington, brittisk hemlig agent som opererade från ockuperade Paris under andra världskriget. Från 1944 ledde hon en del av motståndsrörelsens specialstyrkor som fick stor betydelse under landstigningen i Normandie.

24 juni 1314 föddes Filippa av Hainault, engelsk drottning gift med Edvard III som hon vid flera tillfällen var ställföreträdande regent för.

Döda

24 juni 1564 dog Rani Durgavati, regerande drottning av det indiska kungadömet Gondwana från 1550 till 1564. Hon är särskilt berömd för sitt försvar av riket mot mogulriket år 1564, vilket slutade i hennes nederlag och självmord.

24 juni 1923 dog finlandssvenska poeten Edith Södergran i tuberkulos, 31 år gammal.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s