22 juni

Händelser

22 juni 1634 begravdes till sist Gustav II Adolf, något som änkedrottning Maria Eleonora länge försökt förhindra. Efter begravningen ville Maria Eleonora öppna kistan. Kungens hjärta, som Maria Eleonora förvarat i ett separat skrin lades, senare ned i kistan.

22 juni 1774 hölls en första vigsel för Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp och hertig Karl, bror till Gustav III i Wismar. Brudgummen var inte närvarande vid vigseln och bruden fördes senare med en svensk delegation till Stockholm där en andra vigsel hölls.

22 juni 1813 gick Laura Secord 3 mil i fientlig terräng för att varna britterna för en stundande amerikansk attack i det pågående kriget. Hon firas därefter som en kanadensisk krigshjälte

Födda

22 juni 1876 föddes Madeleine Vionnet, fransk modeskapare. Hon uppfann nya tekniker att jobba med tyger och skapade draperade klänningar med snedskärning som går på tvären mot trådriktningen och på ett idealiskt sätt formar sig efter figuren.

22 juni 1906 föddes Anne Morrow Lindbergh, amerikansk författare och flygare. Hon skrev lyrik, reseskildringar och essäer. Hon var gift med flygaren Charles Lindbergh. Ett av hennes mest kända verk är “Gåva från havet” från 1955, som är en reflektion över kvinnan och äktenskapet.

22 juni 1909 föddes Katherine Dunham, amerikansk dansare, koreograf och aktivist. Hon hade en framgångsrik karriär i Europa och Nordamerika och ses som en av de främsta innovatörerna inom modern afroamerikansk dans.

22 juni 1939 föddes Ada Yonath, nobelpristagare i kemi 2009. Inom hennes forskning har hon bl a kartlagt ribosomens sammansättning.

Döda

22 juni 1945 dog författarinnan och debattören Frida Steenhoff, 79 år, som bl a införde ordet “feminism”, med dagens betydelse, i Sverige.

22 juni 1956 dog Consuelo Zavala Castillo, mexikansk lärare och kvinnorättsaktivist, 82 år gammal. Hon grundade 1906 den första förskolan i Yucatan och drev även en skola. Hon var en av organisatören bakom den första mexikanska feministiska konferensen 1916.

22 juni 1969 dog skådespelerskan och sångerskan Judy Garland av en läkemedelsöverdos

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s