17 juni

Händelser

17 juni 1926 avlade Björg Karítas Þorláksdóttir doktorsexamen i psykologi vid Sorbonneuniversitetet i Paris och blev därmed den första kvinnan från Island att erhålla doktorgrad.

17 juni 1928 blev Amelia Earhart den första kvinna att flyga över Atlanten. Fyra år senare flög hon sträckan ensam.

17 juni 1943 reste Noor-un-nisa Inayat Khan, Diana Rowden och Cecily Lefort till Frankrike med ett litet plan. Alla tre var utbildade agenter för Special Operations Executive och skulle ut på olika uppdrag för britterna mot den tyska ockupationsmakten. Ingen av dem återvände.
Special Operations Executive (SOE) påbörjade sitt arbete 1940 och målet var att sabotera och försvåra för den tyska militären. 1942 började man rekrytera kvinnor, som talade flytande franska, till uppdrag undercover oftast i samarbete med den franska motståndsrörelsen. Noor Inayat Khan hade som uppdrag att agera radiooperatör för en grupp i Paris. Hon klarade det riskfyllda uppdraget i fyra månader innan hon tillfångatogs av SS. Hon flyttades 1944 till koncentrationslägret Dachau där hon avrättades. Diana Rowden skulle fungera som kurir och hjälpa motståndsgrupper att ta emot vapen och förnödenheter som släpptes med fallskärm. I november 1943 arresterades hon och i juli 1944 avrättades hon tillsammans med tre andra agenter. Cecily Lefort, hade som uppdrag att hjälpa agenter och soldater som fastnat bakom fiendelinjen att fly. Även hon tillfångatogs av tyskarna efter några månader och dog senare i Ravensbrücks koncentrationsläger.

17 juni 2011 genomförde en grupp kvinnor i Saudiarabien en protest landets lagar som förbjöd kvinnor att köra bil. Demonstrationen genomfördes genom att kvinnor körde runt i ett 40-tal olika bilar i huvudstaden Riyadh

Födda

17 juni 1815 föddes Thekla Knös, svensk författare, psalmförfattare salongsvärdinna och översättare. Flera av hennes dikter var barnkammarrim, t ex “Baka, baka liten kaka”. Bland hennes översättningar finns bland annat psalmen “Det är en ros utsprungen”.

17 juni 1919 föddes Galina Ustvolskaya, rysk kompositör som skapade klassisk musik med sin egna karaktäristiska stil.

17 juni 1928 föddes Marianne Westman, svensk formgivare som textildesigner som skapat några av våra mest klassiska serviser och mönster till bruksporslin. Westman utbildades på konstfack och kom sedan att arbeta på Rörstrand där hon skapade klassiska serviser som Mon Amie, Pomona och Picknick m fl. Hon arbetade också med konstgods och gjorde offentlig konst i keramik.

Döda

17 juni 1631 dog Mumtaz Mahal, favoritfru till Stormogulen Shah Jahan, när hon födde sitt 14:e barn. Efter hennes död lät maken uppföra ett magnifikt mausoleum för henne med namnet Taj Mahal

17 juni 1957 dog den feministiska författarinnan Dorothy Richardson, 84 år gammal. Hon var en av de tidiga modernistiska författarna som använde inre monolog.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s