11 juni

Händelser

11 juni 1042 gifte sig regerande kejsarinnan Zoë Porphyrogenita av bysantinska riket med Konstantin Monomachos som då utnämndes till kejsare. Därmed avslutades en ca 2 månader lång sam-regentsperiod där Zoë och hennes syster Theodora regerat tillsammans som kejsarinnor.

11 juni 1509 gifte sig Katarina av Aragonien med Henrik VIII och blev därmed drottning av England som den första av sex fruar till Henrik.

11 juni 1892 bildades Stockholms allmänna kvinnoklubb.
I en annons i tidningen Social-Demokraten stod:
“Proletärkvinnor Ohoj!
Alla Stockholms Proletärkvinnor, såväl gifta som ogifta, inbjudas härmed till möte i afton kl. halv nio, Tunnelgatan nr. 12, 2 tr upp, U. S salen, för bildande av en allmän kvinnoklubb. Infinnen Eder i massa! Inledningsföredrag hålles av Fröken Rathou samt hustru Alma Igelbäck från Norberg, samt diskussion, där flera kända kvinnodebattörer deltaga. Entré 10 öre. Genom en stark kvinnoorganisation blir faran stor för våra förtryckare och bördan lättare för oss själva” Emelie Rathou var alltså en av initiativtagarna. Hon var även den första kvinnan i Sveriges att hålla ett första majtal. I ett referat från mötet beskrevs hur Rathou hade talat om männens benägenhet att se på kvinnor som underordnade och hur detta bland annat gjorde att kvinnor fick mindre lön än män för samma arbete. Hon talade också om rösträtt för kvinnor samt om att kvinnofrågan oftast bortprioriterades i arbetarrörelsen då klassfrågan ansågs viktigare. Den nybildade klubben hade 58 medlemmar och en interrimstyrelse bestående av sex ledamöter. Medlemsavgiften var 25 öre men det fanns möjlighet att bli medlem även om man inte hade råd att betala. Samma år i augusti anslöts klubben, efter ett möte med långa diskussioner, till Socialdemokratiska partiet.

11 juni 1963 blev Vivian Malone och James Hood de första två afroamerikanska eleverna vid University of Alabama. Malone blev också den första afroamerikanen att ta examen från universitetet.

11 juni 1970 blir Anna Mae Hays & Elizabeth P. Hoisington de första kvinnorna att utses till generaler i USA:s armé.

11 juni 1987 vann Margaret Thatcher sitt tredje raka val i Storbritannien.

Födda

11 juni 1815 föddes pionjärfotografen Julia Margaret Cameron i Calcutta. Hon gjorde sig känd för sitt intima porträttfotografi.

11 juni 1880 föddes Jeanette Rankin som 1916 var den första kvinnan att väljas in som ledamot av USA:s representanthus.

Döda

11 juni 1903 blev drottning Draga och Kung Alexander I av Serbien mördade på kungliga slottet av berusade officerare, som brutit sig in. Morden skedde efter att Alexander blivit alltmer impopulär efter att han genomfört en statskupp och gift sig med den 12 år äldre Draga.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Nu är det sommartider och kanske är det dags att köpa presenter till studenter eller till födelsedagar? På Åhléns finns just nu många bra erbjudanden!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s