9 juni

Händelser

9 juni år 53 gifte sig Claudia Octavia med kejsar Nero. 9 år senare mördades hon på hans befallning.

9 juni 1909 startade Alice Ramsey, Margate Atwood, Nettie Powell och Hermine Jahns sin bilfärd för att korsa hela USA från New York till San Francisco. Alice var den som initierade resan och den enda i sällskapet som kunde köra. Resan, som tog 41 dagar, gjorde dem tillde första kvinnorna att genomföra en transkontinental bilfärd i USA.

9 juni 1983 vann Margaret Thatcher en storseger och sitt andra val mycket tack vare hennes popularitet efter framgången i Falklandskriget.

9 juni 1994 satte Lisa “Left-Eye” Lopes (TLC) eld på sin pojkväns hus efter ett gräl.

Födda

9 juni 1836 föddes brittiska läkaren och feministen Elizabeth Garrett Anderson som var den första kvinnan att bli läkare i Storbritannien.

9 juni 1843 föddes baronessan Bertha von Suttner, österrikisk författarinna och pacifist, mottagare av Nobels fredspris 1905.

Döda

9 juni 1911, tolv år efter att hon inlett sina militanta nykteristattacker mot salooner, dog Carrie A. Nation 64 år gammal.

9 juni 1944 avrättades den 55-åriga anti-nazistiska motståndskvinnan Johanna Kirchner genom halshuggning i Plötzenseefängelset i Berlin. Hon hade redan som tonåring som övertygad anti-fascist engagerat sig i de tyska socialdemokraterna. Under första världskriget engagerade hon sig för arbetarbarnens välfärd och grundade en organisation för undernärda barn. När nazisterna tog makten på 1930-talet gick hon under jorden och påbörjade verksamhet för att hjälpa andra anti-nazistiska aktivister att fly undan förföljelser. När andra världskriget bröt ut flydde hon till Paris och därifrån stöttade hon den tyska motståndsrörelsen bland annat genom en anti-fascistisk tidskrift som hon gav ut tillsammans med andra aktivister. 1942 greps hon och överlämnades till Gestapo. Hon dömdes till straffarbete och 10 års fängelse. 1944 togs hennes fall upp i domstolen igen som nu dömde henne till döden för att ha spridit kommunistisk propaganda.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s