8 juni

Händelser

8 juni 1929 utsågs Margaret Bondfield till arbetsmarknadsminister och därmed första kvinnliga ministern i Storbritannien.

8 juni 1944 återvände Violette Szabo till det ockuperade Frankrike med fallskärm, för hennes andra uppdrag som hemlig agent för brittiska Special Operations Executive (SOE). Violette Szabo hade en fransk mor och en brittisk far och var uppväxt i Frankrike. I tioårsåldern flyttade familjen till London där hon spenderade sina tonår. I början av kriget gick hon med i Auxiliary Territorial Service, en gren av den brittiska armén. Hon fick en dotter 1942 när hennes man, som var soldat, dött i fält. Makens död gjorde att hon tog beslutet att söka sig till SOE för att bekämpa dem som var ansvariga för hans död. Hon tränades för att bli fältagent och fick lära sig bland annat närkampsstrid och fallskärmshoppning. Att hon talade flytande franska var en av orsakerna till att hon sågs agentmaterial. Hennes första uppdrag utfördes i april 1944 då hon fick hoppa fallskärm in i Frankrike och arbeta undercover med kodnamnet Louise. Uppdraget var att både agera kurir mellan olika agenter samt samla underrättelseuppgifter. Hon återvände till England efter utfört uppdrag några veckor senare. Hennes andra uppdrag, den 8 juni 1944, var att koordinera sabotageattacker bakom fiendens linjer. Detta var strax efter att de allierade landstigt i Normandie på Dagen D. Hon greps av tyska soldater den 10 juni och skickades till Ravensbrücks koncentrationsläger. Där avrättades hon i januari 1945.

8 juni 1961 arresterades tre så kallade Freedom riders, Kwame Ture, Gwendolyn Greene och Joan Mulholland, i Jackson Mississippi. Freedom riders var aktivister inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen som reste i blandade grupper på bussar för att protestera mot att det federala förbudet mot segregering i kollektivtrafiken inte efterlevdes i den amerikanska södern, där lokala diskriminerande lagar om segregation fanns. Aktivisterna möttes ofta av våld från både polis, andra passagerare och Ku Klux Klan.
De tre som arresterades den 8 juni fick spendera 40 dagar i häkte innan de så småningom släpotes. Alla tre fortsatte sin kamp som aktivister och politiker senare i livet. Gwendolyn Greene (mittenbilden), som senare bytte namn till Gwendolyn Britt, blev 2003 invald i Marylands delstatssenat. Kwame Ture, också känd som Stokely Carmichael, blev en av ledarna i Svarta Pantrarna. Joan Mulholland, som vid tiden bara var 19 år, är än idag aktiv som aktivist.

8 juni 1978 slog Naomi James det dåvarande världsrekordet i solosegling runt jorden då hon gick i hamn i England efter 272 dagar till sjöss.

Födda

8 juni 1860 föddes Alicia Boole Stott, irländsk matematiker som myntade begreppet “polytop” och utforskade 4D-geometri.

8 juni 1933 föddes normbrytande skådespelerskan och TV-fenomenet Joan Rivers.

8 juni 1940 föddes Nancy Sinatra, dotter till Frank och med en egen sångkarriär och egna stövlar att gå i!

Döda

8 juni år 62 begick Claudia Octavia självmord på befallning av hennes make kejsar Nero då han ville bli fri från äktenskapet. Neros älskarinna Poppaea Sabina var gravid vid händelsen och Nero gifte sig med henne strax efter Oktavias självmord.

8 juni 1290 dör Beatrice Portinari endast 24 år gammal. Hon var Dante Alighieris ungdomskärlek, musa och inskriven i Den gudomliga komedin

8 juni (eller ev 7 juni) 1492 dog Elisabet Woodville, Englands drottning 1464-1470 och senare 1471-1483. Hon var gift med Edvard IV.

8 juni 1831 dör Sarah Siddon, Storbritanniens största skådespelerska under sin tid med paradrollen Lady Macbeth

8 juni 1901 dog Elizabeth Jennings Graham, afroamerikansk lärare och medborgarrättsaktivist, 74 år gammal. 1854 klev hon på en spårvagn avsedd för vita, blev avkastad men vann senare i domstol mot bolaget vilket senare ledde till att kollektivtrafiken i New York avsegregerades.

8 juni 1913 några dagar efter aktionen avled Emily Davison av de skador hon fått.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s