7 juni

Händelser

7 juni 421 gifte sig Aelia Eudocia från Grekland med östromerska kejsaren Theodosius II i Konstantinopel. Hon kom att få stor påverkan på utvecklingen i det Bysantinska riket genom att föra samman den klassiska grekiska kulturen med kristendomen

7 juni 1858 underkändes Elna Hansson i Malmö för tredje gången vid examinationen för att bli badaremästare. Hon var känd i Malmö som “Lundakvinnan” och verksam som läkekvinna i staden. Hon hade under många år anlitats av privatpersoner och företag för att läka benbrott, lägga om sår och andra sjukvårdsuppgifter. Hon var inte utbildad inom läkekonst men hade följt i sin mors fotspår då även hon arbetat med läkning av sår och frakturer.
1856 hade Elna, som hittills hade tolererats av myndigheterna, anmälts för kvacksalveri av Malmös stadsläkare. Hon dömdes då till böter på 50 daler för sin verksamhet som trots allt varit mycket populär. Hon ville efter detta genomgå examination för att bli “badaremästare”. Med den titeln hade man rätt att utföra enklare sjukvård exempelvis benbrott och såromläggning. Elna Hansson gjorde testet första gången den 13 juli 1857 och senare ytterligare en gång under hösten samna gång men hon underkändes båda gångerna. Även det tredje och sista provet underkändes då hon inte ansågs ge tydliga svar på frågor om stukningar och skadade leder.
Trots detta fortsatte hon sin verksamhet och byggde ett eget litet sjukhus i Malmö. Tillsammans med sin dotter drev de sin välbesökta praktik som även fortsättningsvis kom att, då och då, få problem med myndigheterna.

7 juni 1968 inledde sömmerskorna som sydde bilklädslar vid Fords fabrik i Dagenham, London, en strejk då de meddelats att de skulle betalas 15% mindre än fabrikens män i samma lönekategori. Strejken fortsatte i tre veckor och resulterade i att kvinnorna hamnade 8% under männen.

7 juni 1982 öppnade Priscilla Presley upp Graceland för allmänheten. Badrummet där Elvis Presley dog 5 år tidigare hölls dock off-limits.

7 juni 1988 avgick justitieministern Anna-Greta Leijon på grund av Ebbe Carlsson-affären.

Födda

7 juni 1662 föddes Celia Fiennes, engelsk resenär och författare känd för sina reseskildringar av engelska landsbygden sedd från hästryggen.

7 juni 1831 föddes Amelia Edwards; brittisk journalist och författarinna som utforskade lämningar från antikens Egypten.

7 juni 1909 föddes skådespelerskan Jessica Tandy som debuterade 1932 men fick sina största filmroller på ålderns höst.1990 Oscarbelönades hon för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen “På väg med miss Daisy” och blev då tidernas äldsta oscarsvinnare.

7 juni 1917 föddes Gwendolyn Brooks, amerikansk poet och lärare. Hon vann Pulitzerpriset för poesi 1950 och blev därmed första afroamerikan att vinna ett Pulitzerpris.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s