3 juni

Händelser

3 juni 1937 gifte sig mrs. Wallis Simpson med Edvard, tidigare kung av England som abdikerat för att kunna gifta sig med henne.

3 juni 1946 avgjorde amerikanska högsta domstolen fallen Morgan v. Virginia. Rättssalen gällde en händelse som inträffat två år tidigare då den då 28-åriga tvåbarnsmamman Irene Morgan klivit på en Grayhoundbuss i Gloucester, Virginia. Hon hade satt sig i den bakre delen av bussen och när en vit passagerare ville sätta sig på hennes plats så vägrade Morgan att flytta på sig.
Lagen i Virginia förbjöd svarta och vita att sitta bredvid varandra på bussar men stod inte uttryckligen i lagen att svarta personer var tvungna att flytta sig även om det förväntades av dem. Då Irene Morgan gjorde motstånd så arresterades hon och sattes i häkte. Hon bötfälldes senare men vägrade att betala. Fallet drevs hela vägen till högsta domstolen och utmanade rassegregeringslagarna. Morgans advokater visste att de inte skulle vinna genom att hävda hennes rättigheter, de hävdade istället att segregationen var en börda för näringsidkare eftersom olika regler gällde i olika stater och en sån börda var emot USA:s konstitition.
Slaget var vunnet men kriget mot den lagliga segregationen kom att pågå under flera decennier. Morgans vinst ses ofta som en milstolpe i medborgarrättsrörelsens kamp för afroamerikaners rättigheter.

3 juni 1968 genomförde Valerie Solanas ett misslyckat försök att mörda konstnären Andy Warhol genom att skjuta honom med 3 skott.

3 juni 1974 var sista dagen som Golda Meir var premiärminister i Israel

Födda

3 juni 1855 föddes Thecla Åhlander, svensk teater- och filmskådespelerska som debuterade på Dramaten 1877.

3 juni 1858 föddes tobaksarbetaren och fackföreningskvinnan Alina Jägerstedt, som var enda kvinnliga ombud vid kongressen när socialdemokratiska partiet bildades 1889. Då hon lyfte frågan om kvinnornas mobilisering för partiet, innefattades båda könen i partiet redan från början.

3 juni 1906 föddes Josephine Baker fransk-amerikansk dansare, sångerska och varitéartist med engagemang i medborgarrättsrörelsen

Döda

3 juni 2007 dog Connie Mark, jamaicansk-född brittisk aktivist, 83 år gammal. Mark kämpade för västindiska britters rättigheter och var med och grundade the Mary Seacole Memorial Association.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s