31 maj

Händelser

31 maj 1531 revolterade kvinnor i Amsterdam mot de styrande männen i staden som planerat att bygga en lagerbyggnad på en gammal kyrkogård. Man hade påbörjat grävningen för att lägga grunden till byggnaden och under natten kom 300 kvinnor med skyfflar och fyllde igen hålen. Kvinnorna, som var kyrkligt organiserade, ansåg att ett varulager vanhedrade platsen som de ansåg som helig mark.

31 maj 1793 arresterades inflytelserika revolutionären Madame Roland tillsammans med en grupp andra girondister i Paris och fängslades. Hon avrättades senare i november samma år.

31 maj 1998 lämnar Geri Halliwell aka Ginger Spice det framgångsrika bandet Spice Girls.

Födda

31 maj 1443 föddes Margaret Beaufort, en nyckelperson under Rosornas krig i England. Hon var gift 4 gånger och blev mor till Henrik VII som blev krigets segrare.

31 maj 1527 föds Agnes av Hessen, kurfurstinna av Sachsen.

31 maj 1725 föddes Ahalyabai Holkar som var regerande drottning av det indiska Malwariket från 1767 till 1795. Hon efterträdde sin svärfar på tronen. Hon är känd för sitt försvar av riket från plundring och invasioner och för att initierat byggandet av många hinduiska tempel.

31 maj 1912 föddes Chien-Shiung Wu, kinesisk-amerikansk kärnfysiker, som var delaktig i Manhattanprojektet som hade som syfte att framställa den första atombomben. Hon bidrog där genom att framställa olika nödvändiga isotoper av uran.
Chien-Shiung Wu har kallats “The First Lady of Physics” och “den kinesiska Madame Curie” men till skillnad från sin franska kollega förärades hon aldrig med något Nobelpris. Hennes kollegor  Tsung-Dao Lee och Chen Ning Yang lade fram en teori om att den svaga växelverkan, något som Chien-Shiung Wu lyckades bevisa experimentellt. Kollegorna  Tsung-Dao Lee och Chen Ning Yang fick nobelpriset i fysik 1957 medan Wu tilldelades 1978 det första Wolfpriset i fysik.

31 maj 1948 föddes vitryska författarinnan och journalisten Svetlana Aleksijevitj som blev nobelpristagare i litteratur 2015

Döda

31 maj 1246 dör Isabella av Angoulême som var gift med engelske kungen Johan utan land. Hennes liv innehöll många vändningar. Hon gifte om sig med en fransk greve efter att Johan dött. Han hade från början varit förlovad med hennes dotter Joan. Hon fick sammanlagt 14 barn i sina två äktenskap som alla levde till vuxen ålder, något som var ovanligt vid tiden. Hon kom i konflikt med både det engelska och det franska hovet men lyckades med list klara sig ur de flesta kniporna

31 maj 1495 dog Cecily Neville mor till både Edvard IV och Rickard III av England. Trots ambitioner blev hon aldrig själv drottning

31 maj 1910 dog Elizabeth Blackwell, 89 år gammal. Hon var brittisk-amerikansk filantrop, pionjär inom medicin och den första kvinnan utbildad till läkare i USA.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s