28 maj

Händelser

28 maj 1533 förklaras äktenskapet mellan Anne Boleyn och Henrik VIII som legitimt av Thomas Cranmer ärkebiskop av Canterbury.

28 maj 1588 avseglade den Spanska armadan från Lissabon för att invadera England och avsätta drottning Elisabeth I.

28 maj 1871 föll Pariskommunen. En ledande kvinna på anarkistsidan var Louise Michel som ledde ambulanskåren. Efter revolutionen ställdes hon inför krigsrätt och deporterades till franska kolonien Nya Kaledonien.

28 maj 1914 valdes Selma Lagerlöf som första kvinna in i Svenska Akademien

28 maj 1932 hade filmen “Som du vill ha mig”, med svenska filmstjärnan Greta Garbo i huvudrollen, premiär i USA. Filmens handling var baserad på pjäsen Come tu mi vuoi från 1929. Garbo spelar barsångerskan Zara som en dag möter en främmande man som menar att hon egentligen är grevinnan Maria som tappat minnet under första världskriget. Filmen var en av de tretton ljudfilmer som Garbo gjorde för studion Metro-Goldwyn-Mayer där hon var en av de största stjärnorna under 1920 och 30-talet. Hon hade lämnat Sverige för Hollywood 1924 och snabbt blivit känd för att spela svala, eleganta kvinnor och för att hon var oerhört fotogenisk. “Som du vill ha mig” är den enda filmen där där Garbo är blond och den är också den kortaste av hennes ljudfilmer. Filmen är lite av en mellanfilm för Garbo och fick inte lika fint mottagande som Grand Hotel som också kom 1932 eller Drottning Kristina som kom året efter.

28 maj 1944 hoppade SOE-agenten Sonya Butt, fallskärm in i det ockuperade Frankrike under kodnamnet Blanche. Butt var bara 19 år då hon rekryterades till SOE och hon utbildades i England från december 1943. Hennes främsta uppgift var att agera kurir men efter Dagen D agerade hon också som vapeninstruktör för motståndskämpar.
Hon återvände till England i slutet av 1944 efter utfört uppdrag.
Hon var en av de sista överlevande kvinnliga SOE-spionerna och avled 90 år gammal 2014.

28 maj 1952 fick kvinnor i Grekland rösträtt och rätt att kandidera i allmänna val efter en lång och snårig kamp. På 20-talet slog en utredning i frågan fast att det vore farligt att låta kvinnor rösta då de är “obalanserade & arga” vissa dagar i månaden

28 maj 1987 släpper Whitney Houston sitt andra album “Whitney”.

Födda

28 maj 1876 föddes Katharine Blunt, amerikansk kemist som specialiserade sig på näringslära, metabolism och kemin i vår matlagning.

28 maj 1934 föds femlingarna Dionne i Ontario, Kanada. De uppmärksammades världen över och var med i filmer & reklam.

28 maj 1936 föddes Dr. Betty Shabazz, känd som Betty X, amerikansk medborgarrättsaktivist och utbildningsförespråkare, gift med Malcolm X.

Döda

28 maj 1893 dog Tehaapapa II, 68 eller 69 år gammal. Hon var drottning av de tahitiska öarna Huahiné och Maia’o.

28 maj 2014 dog poeten, författaren och medborgarrättskämpen Maya Angelou.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s