6 mars

Händelser

6 mars 1964 dödades den 44-åriga sockerplantagearbetaren Kowsilla, även känd som Alice, vid en strejk vid en plantage i Leonora i Guyana. Kowsilla föddes i Leonora 1920 och blev under 1950-talet engagerad i kvinnoorganisationen Women’s Progressive Organisation. Som ensamstående arbetande mamma till fyra, kämpade hon för de kvinnliga arbetarnas rättigheter. Sockerarbetare i landet hade under flera år försökt organisera sig för bättre villkor. Vid plantagen i Leonora arbetade främst asiatiska immigrantkvinnor som deltog i en nationellt spridd strejk bland sockerarbetare i landet. Det brittiska Tate Sugar Company hade tagit in strejkbrytare som ersatte de strejkande kvinnorna. En av dessa strejkbrytare, en man vid namn Felix Ross, körde sin traktor rakt mot en grupp kvinnor som blockerade vägen för strejkbrytarna.
Utan att stanna körde han rakt in i kvinnorna varav flera skadades svårt. Kowsilla dog nästan omedelbart av dina svåra skador och två andra kvinnor, Jagdai och Daisee Sookram, fick båda ryggraden krossad. Den tragiska händelsen uppmärksammades stort i landet och ledde till att fackföreningsrörelsen i landet stärktes och att fler plantagearbetare fick möjlighet att organisera sig även om det dröjde länge innan verkliga förändringar skedde för arbetarna.

6 mars 1967 lämnade Josef Stalins dotter Svetlana Allilujeva Sovjetunionen och fick politisk asyl i USA.

Födda

6 mars 1850 föddes Victoria Benedictsson, svensk författare och dramatiker som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren

6 mars 1937 föddes Valentina Teresjkova, sovjetisk kosmonaut, rymdingengör och första kvinnan i rymden 1963 i rymdfarkosten Vostok 6

Döda

6 mars 1973 dog amerikanska nobelpristagaren Pearl S. Buck, 80 år gammal, känd för sina målande romaner om livet på landsbygden i Kina.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s