10 januari

Händelser

10 januari 1810 lyckades kejsar Napoleon få sitt äktenskap med Joséphine de Beauharnais upplöst, eftersom hon inte kunde få barn.

10 januari 1845 påbörjade poeterna Elizabeth Barrett och Robert Browning sin korrespondens. De skulle senare, under dramatiska omständigheter, rymma och gifta sig i hemlighet.

10 januari 1859 fick Amalia Eriksson i Gränna tillstånd att bedriva sockerbageri för att försörja sig och sin dotter efter att hennes make dött. Företaget utvecklades väl då hon tillverkade en populär ny sorts randiga karamellstänger som kallades polkagrisar.

10 januari 1917 började en grupp suffragetter demonstrera för kvinnlig rösträtt utanför Vita Huset där president Woodrow Wilson fanns. Gruppen kallades för The Silent Sentinels eftersom de var tysta och använde plakat för att få fram sitt budskap. Gruppen organiserades av suffragetten Alice Paul som tidigare bott i England och lärt nya metoder av suffragettrörelsen där. Kvinnorna protesterade 6 dagar i veckan i ca 2,5 års tid och utsattes för både trakasserier och tortyr under den perioden från myndigheterna

Födda

10 januari 1480 föddes Margareta av Österrike, regent och ståthållare i Nederländerna från 1507 till 1530, som efterträdare till sin bror. Hennes liv var dramatiskt. Hon blev flera gånger bortgift och senare änka för att stärka Habsburgs ställning.

10 januari 1820 föddes amerikanska skådespelaren och teaterägaren Louisa Lane Drew, anmoder till skådespelarfamiljen Barrymore bl a Drew Barrymore.

10 januari 1870 föddes feministen och aktivisten Maud Younger, som bl a organiserade fackföreningar efter jordbävningen i San Francisco 1906

10 januari 1876 Christina Nilsson, Författare

10 januari 1890 föddes Pina Menichelli, italiensk stumfilmsstjärna som i Italien räknas som en av filmens första divor.

10 januari 1898 föddes amerikanska forskaren Katharine Burr Blodgett. Hon var första kvinna i USA att doktorera i fysik. Hon uppfann lågreflekterande glas vilket fick mycket stor betydelse för tillverkningen av glasögon, mikroskop och kameror.

10 januari 1903 föddes Ilse Schneider-Lengyel, tysk fotograf, konsthistoriker, etnolog , surrealistisk poet, essayist och litteraturkritiker. Det första mötet för det litterära sällskapet Grupp 47 ägde rum i hennes hus.

10 januari 1903 föddes Dame Barbara Hepworth, brittisk skulptris

10 januari 1905 föddes tyska matematikern Ruth Moufang

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-693241

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s