5 januari

Händelser

5 januari 1477 övertog Maria av Burgund tronen som hertiginna av Burgund efter att hennes far Karl den djärve dött på slagfältet samma dag5 januari 1925 tillträdde demokraten Nellie Tayloe Ross, som första kvinna, guvernörsposten i en av USA:s delstater.
Hon var gift med William B. Ross, som var guvernör i Wyoming 1923-1924 som avled i ämbetet. Demokraterna saknade en kandidat i det stundande guvernörsvalet och Nellie Tayloe Ross gick med på att vara partiets kandidat men vägrade att driva någon kampanj.
Hon vann i alla fall valet och tillträdde5 januari 1925 som guvernör i Wyoming. Hon kandiderade till omval men förlorade 1926 års guvernörsval knappt mot Frank Emerson5 januari 1939 dödförklarades flygpionjären Amelia Earhart som i juli 1937 försvunnit någonstans över Stilla havet5 januari 1949 utsågs svenska diplomaten och politikern Alva Myrdal till chef för Förenta Nationernas avdelning för sociala frågor i New York.5 januari 1971 inleddes rättegången mot aktivisten och författaren Angela Davis som misstänktes för inblandning i ett blodigt gisslandrama. Av rädsla för att inte bli rättvist behandlad av rättssystemet hade hon gått under jorden i drygt 2 månader innan hon greps. I 16 månader satt hon häktad innan hon i juni 1972 frikändes på alla punkter i en rättegång i San José.

Födda

Döda

5 januari 1430 dog Filippa av England, 35 år, Sveriges, Danmarks och Norges drottning sedan 1406 då hon gift sig med Erik av Pommern Hon var regerande drottning i Eriks ställe när han var frånvarande och var mycket aktiv i både politiska och kyrkliga sammanhang5 januari 1674 dog svenska affärskvinnan, entreprenören och grevinnan Ebba Brahe 77 år gammal. Förutom hennes framgångar inom de järn- och bergsbruk hon drev så är hon även känd för sin ungdomsromans med Gustav II Adolf.5 januari 1941 dog brittiska flygpionjären Amy Johnson i ett haveri vid Themsen då hon under kriget tjänstgjorde för Air Transport Auxilary. Planet hittades i det leriga vattnet men hennes kropp återfanns aldrig.5 januari 2005 Daphne Oram, engelsk musiker och kompositör av elektronisk musikGillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s