14 november

Händelser

14 november 1889 startade 25-åriga amerikanska journalisten Nellie Bly sin resa för att slå Phileas Foggs romanfiktiva rekord att resa jorden runt på 80 dagar.

14 november 1917 misshandlades och torterades 33 amerikanska suffragetter som fängslats några dagar innan då de demonstrerat utanför Vita huset. Under det som kallats “The Night of Terror” misshandlade fängelsevakterna kvinnorna svårt under fängelsedirektör Whittakers övervakning. En av ledarna, Alice Paul hade några veckor innan inlett en hungerstrejk i fängelset och tvångsmatats råa ägg med ett rör flera gånger per dag. Suffragettledaren Lucy Burns kedjades fast i cellgallret med händerna över huvudet och lämnades så över natten. Dora Lewis kastades bokstavligen in i en mörk cell där hennes huvud slogs mot en järnsäng. Hon var medvetslös under resten av natten.
Doras cellkamrat Alice Cosu, trodde hon var död och drabbades själv av en hjärtattack av de traumatiska händelserna. Kvinnorna vittnade om att vakterna slog, sparkade, ströp och släpade dem under natten. Tortyren fortsatte sporadiskt under de följade veckorna.

Födda

14 november 1907 föddes författaren Astrid Lindgren i Vimmerby, Småland

Döda

14 november 1817 dog colombianska sömmerskan och frihetshjälten Policarpa “La Pola” Salavarrieta. Hon blev berömd för sitt arbete som spion för rebellerna under frihetskriget mot spanjorerna i Nya Granada i nuvarande Colombia. 14 november är sedan 1967 colombianska kvinnors dag.

14 november 1930 avrättades den kinesiska kommunisten Yang Kaihui, 29 år gammal, hustru till Mao Zedong. Hon gick med i Kinas kommunistiska parti 1922 och arbetade sedan som agent för att förbereda kommunistiska uppror mot myndigheterna.

Gillar ni innehållet i våra kanaler? Bidra till sidans underhåll eller bjud på en kaffe – swisha 20 kronor till 070-6932416.

One thought on “14 november

  1. Pingback: 27 november – Kvinnohistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s