27 mars

Händelser

27 mars 1184 blev Tamar regerande drottning av Georgien. Hennes regeringstid, till 1213, ses som Georgiens guldålder. Tamar kallades för kungarnas kung och drottningarnas drottning. Hon var överbefälhavare i aggressiva erövringskrig och slog ned flera kuppförsök.

27 mars 1912 planterade presidenthustrun Helen Taft de första japanska körsbärsträden i Washington D.C, numera ett av stadens mest välkända kännetecken. Hon blev förtjust i dessa träd under en diplomatisk resa som hon gjorde till Japan tillsammans med sin make.

27 mars 1940 hade oscarsbelönade filmen Rebecca premiär. Den var baserad på en bok av Daphne du Maurier, med Joan Fontain i huvudrollen.

27 mars 1948 bara 11 dagar efter att hon släppts från fängelset så spelade Billie Holiday en fullsatt konsert på Carnegie Hall i New York.

27 mars 1973 hölls den 45:e Oscarsgalan där skådespelaren Marlon Brando vann priset för bästa manliga huvudroll. Till mångas förvåning gick istället aktivisten Sacheen Littlefeather upp på scenen när vinnaren presenterades av utdelarna Liv Ullmann och Roger Moore. Det såg ut som att hon skulle ta emot priset åt Brando men istället tackade hon nej till statyetten å hans vägnar. Hon inledde tacktalet genom att säga: “Hello. My name is Sacheen Littlefeather. I’m Apache and I am president of the National Native American Affirmative Image Committee.
I’m representing Marlin Brando this evening, […]
And the reasons for this being are the treatment of American Indians today by the film industry, excuse me, and on television in movie re-runs and also with recent happenings at Wounded Knee. […]” Skandalen var ett faktum. Publiken var delad. Hälften tyckte att Brandos och Littlefeathers manifestation var  arrogant och respektlös medan den andra halvan jublade åt framträdandet. Littlefeather, som hade en vit mor och en far som tillhörde USAs ursprungsbefolkning, var själv skådespelare men fick svårt att få jobb i Hollywood efter sitt framträdande på galan.

27 mars 1997 blev Pamela Gordon den första kvinnan att utses till premiärminister i Bermuda. Hon behöll posten till november året efter. Efter henne har ytterligare två kvinnor valts till premiärminister i det brittiska territoriet.

Födda

27 mars 1770 Charlottad’Albedyhll, Författare, poet

27 mars 1862 föddes Jelena Dimitrijević serbisk författare, poet, feminist och polyglot som skrev reseskildringar från resor över hela världen

27 mars 1868 föddes amerikanska kompositören och läraren Patty Smith Hill som tillsammans med sin syster skrev sången “Happy Birthday to you”

Döda

27 mars 1482 dog regerande hertiginnan Maria av Burgund efter att hon fallit från sin häst under en jakt. Hon var bara 25 år gammal.

27 mars 1936 Ingeborg Walin, Lärare, hushållspedagog

27 mars 2005 Ingrid Hammarström Professor i historia

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s