Innehåller sponsrade länkar
20 november 1858 föddes Selma Lagerlöf, författare och ledamot av Svenska akademin samt nobelpristagare i litteratur 1909.

Det finns så mycket att säga och skriva om Selma. Det går inte riktigt att sammanfatta i en kort text så jag lyfter några korta nedslag och tipsar om vidare läsning.
Hon växte upp på herrgården Mårbacka. Gården, släkten och uppväxten har hon skildrat i Mårbackasviten som består av tre böcker; Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok. Dessa finns att köpa i en utgåva som innehåller alla tre på Bokus
1891 debuterade hon med Länktext“>Gösta Berglings saga
28 maj 1914 valdes Selma Lagerlöf som första kvinna in i Svenska Akademien. Fem år innan hade hon tilldelats Nobelpriset av akademien. Selma hade både beundrare och motståndare i Akademin och hon var också själv delvis kritisk till Akademin. I brev till Sophie Elkan skrev hon om arbetet i Akademin “Allt mer och mer förvånad blir jag över att märka vad den institutionen har att tänka på, den är ju ett riktigt ämbetsverk. Hade medlemmarna där plikt att avgå vid 70 år, så att gubbarne komme bort och alla vore arbetsdugliga, skulle den kunna göra mycket gagn. Nu är ju nära hälften arbetsodugliga”.
Sophie Elkan var nära vän och ofta ansedd som Selmas livkamrat. Delar av deras brevväxling finns utgiven i boken “Du lär mig att bli fri”. Den finns att köpa på Bokbörsen.

Selma engagerade sig också i samhället på olika sätt i rösträttsrörelsen och kooperativet Svenska Hem bland annat. Hon hjälpte också tyska poeten Nelly Sachs att fly från Nazityskland.

En ny bok som kom ut tidigare i år är “Jag vill sätta världen i rörelse” av Anna-Karin Palm. Den ger en ny bild av Selma som mer än sagotanten på 20-lappen och som lyfter hennes politiska engagemang m.m. Den går att köpa på Bokus eller att lyssna på hos Nextory.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416. Tack!