13 oktober

Händelser

13 oktober år 54 förgiftade Agrippina d.y. sin make kejsar Claudius som dog och efterträddes av Agrippinas son kejsar Nero.

13 oktober 1905 avbröt brittiska aktivisterna Christabel Pankhurst och Annie Kenney ett liberalt valmöte för att få erkännande för kvinnlig rösträtt. De arresterades för störande av ordningen. Det ledde till starten för den mer militanta rösträttskampen i England.

13 oktober 1943 greps indisk-amerikanska agenten Noor Inayat Khan av tyskarna i Paris där hon arbetat gömd som radiooperatör sedan februari 1943. Hon förhördes under en månad men vägrade att ge nazisterna någon information. Knappt ett år senare dog hon i koncentrationslägret Dachau.

13 oktober 1950 hade Oscarsvinnande filmen “Allt om Eva”, med Bette Davis och Anne Baxter i huvudrollerna, premiär.

13 oktober 1970 arresterades aktivisten Angela Davis efter att ha levt under jorden i 2 mån misstänkt för inblandning i ett gisslandrama.

13 oktober 1978 arrangerade föreningen Kvinnokultur ett kunskapsseminarium på temat: “Hur vinner vi freden?”. Detta blev en tändande gnista som gjorde att organisationen Kvinnor för fred bildades. Föreningen är fortfarande aktiv i arbetet för fred i världen.

Födda

13 oktober 1868 föddes Teresa Magbanua, filippinsk lärare och militär ledare. Hon deltog i striderna under den filippinska revolutionen mor Spanien 1896. Hon ledde också trupper mot amerikanerna i filippinsk-amerikanska kriget samt mot Japan under Andra världskriget.

13 oktober 1901 föddes författaren Irja Browallius. Hon studerade först medicin vid Karolinska Institutet men började senare skriva. Hon debuterade litterärt 1934 med novellsamlingen Vid byvägar och älgstigar. Hon var medlem av Samfundet de Nio.

Döda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s