12 juli

Händelser

12 juli 1543 gifte sig Katarina Parr med Henrik VIII och blev därmed hans sjätte och sista fru, den enda, förutom Anna av Kleve, som överlevde honom.

12 juli 1902 beslutade det nyetablerade australiensiska parlamentet att anta lagen Commonwealth Franchise Act 1902. Lagen gav alla brittiska medborgare över 21 år som levt i landet mer än 6 månader rösträtt i val. Lagen gav alltså även kvinnor i landet rösträtt!

12 juli 1963 försvann 16-åriga Pauline Reade på väg till en dans i Gorton, England. Hon blev det första offret i de s k “Moors-morden”. Mellan 1963-1965 mördades 5 barn av paret Ian Brady och Myra Hindley. Kropparna hittades i gravar vid Saddleworth Moor.

12 juli 1984 utsågs kongresskvinnan Geraldine A Ferraro till demokraternas vice-presidentkandidat inför valet samma år där hon ställde upp tillsammans med presidentkandidaten Walter Mondale. De förlorade stort och vann bara i en av 50 delstater.

Födda

12 juli 1874 föddes Elsa von Freytag-Loringhoven, tysk-amerikansk dadaistisk konstnär och poet. Hon gjorde bland annat skulpturer av skräp hon hittade på New Yorks gator och gjorde tidiga performanceframträdanden med kostymer hon gjort av saker hon hittat.

12 juli 1895 föddes Kirsten Flagstad, norsk operasångerska, dramatisk sopran, som anses höra till de största uttolkarna av främst Richard Wagners musik under 1900-talets första hälft.

12 juli 1916 föddes Ludmila Pavlitsjenko, sovjetisk krypskytt i Röda Armén där hon tjänstgjorde under andra världskriget. Hon anses vara en av de skickligaste prickskyttarna i historien med 309 bekräftade dödade fiender.

12 juli 1997 föddes Malala Yousafzai, pakistansk utbildningsaktivist och mottagare av Nobels fredspris 2014.

Döda

12 juli 783 dog Bertrada av Laon, även kallad Bertha Storfot. Hon var drottning av Franken, gift med Pippin den lille och mor till Karl den store. Hon var politisk rådgivare till både sin make och son under deras tid på tronen.

12 juli 1926 dog brittiska arkeologen och mellanösternkännaren Gertrude Bell som bland annat hade en roll i etablerandet av en modern stat i Irak

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s