22 mars

Händelser

22 mars 1388 utsåg de svenska stormännen drottning Margareta till regent i Sverige vid en sammankomst på Dalaborgs fästning. Margareta var redan drottning i Danmark och Norge och nu följde ett års strider med svenske kungen Albrekt om makten i landet.

22 mars 1637 förvisades barnmorskan och religiösa ledaren Anne Hutchinson från Massachsetts Bay-kolonin i Amerika p g a avvikande religiösa föreställningar då hon hållit egna gudstjänster i sitt hem. Hutchinson ses ofta som en nyckelfigur i historien om religionsfrihet i Amerika.

22 mars 1937 kraschade hertiginnan och flygpionjären Mary Russell, 71 år gammal med sitt flygplan i Nordsjön. Hennes kropp återfanns aldrig. Mary hade ett äventyrsfyllt liv och var tidigt rösträttsaktivist. Som 63-åring började hon flyga och hon slog flera distansrekord.

Födda

22 mars 1759 föddes Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp, drottning av Sverige 1809-1818. Som ung giftes hon bort med prins Karl (senare Karl XIII) och blev en central gestalt vid Gustav III:s hov. Hon skrev under lång tid en dagbok som målande beskriver livet vid hovet.

Porträtt målat av Roslin

22 mars 1822 föddes Jane Miller Thengberg, svensk-skottsk pedagog som grundade Klosterskolan i Uppsala och var föreståndare där 1855-1863. Senare blev hon föreståndare för Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Hon var också initiativtagare till Fackskolan för huslig ekonomi.

22 mars 1922 föddes Farokhroo Pārsā, iransk läkare, pedagog, feminist och politiker. Hon var den första kvinnliga ministern i Iran, och avrättades av den religiösa regimen efter den islamiska revolutionen på grund av sin feministiska aktivism.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s