10 mars

Händelser

10 mars 1914 gick suffragetten Mary Richardson in på National Art Gallery i London och skar sönder tavlan “Venus med spegel” av Velázquez. Richardsons attentat var en hämnd för att suffragettledaren Emmeline Pankhurst hade arresterats av polisen dagen innan.

10 mars 1976 publicerade Expressen Astrid Lindgrens satiriska saga “Pomperipossa i Monismanien” som kritiserade det svenska skattesystemet. Lindgren skrev texten som ett debattinlägg om höga mariginalskatter, då hon hade upptäckt att hon själv betalade 102 procent i skatt.

Födda

10 mars 1794 föddes Henriette d’Angeville, fransk bergsbestigare som var den andra kvinnan att nå toppen på Europas högsta berg Mont Blanc.

10 mars 1847 föddes Kate Sheppard, New Zeelands mest framstående ledare i rörelsen för införande av rösträtt för kvinnor i landet. Sheppard var drivande inför parlamentsbeslutet som 1893 gjorde att Nya Zeeland blev det första landet i världen som införde kvinnlig rösträtt.

10 mars 1865 Maria Aspman, Lärare, rektor, folkbildare

Döda

10 mars 1911 tog Elsa Eschelsson, 49 år gammal, sitt liv med sömntabletter. Hon blev 1897 Sveriges första kvinnliga juris doktor och docent. Hon tog sitt liv efter att Uppsala Universitet beslutat att kvinnor, trots en lagändring, ej kunde inneha proffessorsämbeten inom juridik.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s