14 februari

Händelser

14 februari 1870 utsågs juristen och rösträttsförespråkaren Esther Morris till fredsdomare som första kvinna på en sådan post i USA.14 februari 1962 gav presidentfrun Jackie Kennedy en TV-sänd rundtur i Vita huset med tittarsiffror på 46 miljoner. Det var första gången om en amerikansk TV-publik fick komma så nära presidentfamiljen.

14 februari 2006 tog Sveriges damlag, med Anna Dahlberg (Olsson) och Lina Andersson, OS-guld i sprintstafett. En halvtimma senare tog även herrarnas lag guld.

Födda

14 februari 1545 föddes Lucrezia de’ Medici, hertiginna av Modena och del av den mäktiga italienska familjen Medici.14 februari 1838 föddes amerikanska uppfinnaren Margaret E. Knight som bl a uppfann en maskin för att vika och limma flatbottnade papperspåsar. Hon fick, under sin livstid, drygt 80 patent på olika maskiner, maskindelar och tillverkningstekniker. Hon mötte flera gånger skeptisism kring om en kvinna verkligen kunde uppfinna som hon gjorde. Hon fick också uppfinningar stulna av män.14 februari 1914 föddes svenska författaren Britt G. Hallqvist, som bl a skrev, översatte och bearbetade många psalmer i svenska psalmboken.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s