8 februari

Händelser

8 februari 1969 visades första avsnittet av tv-serien Pippi Långstrump skriven av Astrid Lindgren med Inger Nilsson i huvudrollen.

Födda

8 februari 1782 föddes Malla Silfverstolpe svensk författare och salongsvärdinna som skrev memoarer med ett persongalleri från den svenska kultureliten. Hennes salongsaftnar i Uppsala besöktes av så väl societeten som kända vetenskapsmän och utländska gäster

8 februari 1850 föddes amerikanska författaren Kate Chopin som skrev populära noveller om kvinnor i södern och kreolska miljöer

8 februari 1865 Mathilda Lundberg, Läkare, klinikföreståndare

8 februari 1874 Elisabet Barnekow, Konstnär, konsthistoriker

8 februari 1879 föddes Maud Slye, amerikansk patolog som bl a forskade kring hur arvsanlag påverkade risken för att få cancer.

8 februari 1907 föddes Astrid Kindstrand, svensk lärare och journalist som 1938 blev den första kvinnan att läsa upp TT-nyheterna i Sveriges Radio. Nyhetsuppläsningen orsakade en folkstorm av missnöjda lyssnare som ringde in till radion för att klaga.

Döda

8 februari 1587 avrättades skotska drottningen Maria Stuart genom halshuggning då hon anklagats för flera konspirationer mot sin kusin Elisabeth I. Hon hade hållits fången i England i nästan 20 år innan avrättningen. Många av Europas monarker härstammar från Maria Stuart.

8 februari 1932 Maria Stenkula, Lärare, skolgrundare

8 februari 1834 Johanna Lohm, Lärare, skolgrundare

8 februari 1936 dog Elma Danielsson, 70 år gammal, svensk journalist och redaktör på tidningen Arbetet. Hon var en facklig pionjär som var en av grundarna av den första socialdemokratiska kvinnoorganisationen i Sverige, Kvinnliga arbetareförbundet, som bildades i Malmö 1888.

8 februari 1974 dog Elsa Stenudd, 79 år gammal. Hon var lärare och rektor i Sundsvall under första hälften av 1900-talet. Hon var djupt engagerad i kvinno- och kulturfrågor och var en drivande kraft i Sundsvalls föreningsliv.

8 februari 1990 Barbro Bäckström, Konstnär, skulptör

8 februari 2008 Eva Dahlbeck, Skådespelare, författare

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s