7 december

Händelser

7 december 1972 knivhöggs Filippinernas diktatorsfru Imelda Marcos som sårades svårt men överlevde.7 december 1976 gifte sig brittiska Lilian Craig-Davies till sist med svenske Prins Bertil. Paret hade då varit icke-officiella sambos i 33 år.7 december 2004 lämnade förra partiledaren Gudrun Schyman Vänsterpartiet och blev politisk vilde i Riksdagen för att driva feministiska frågor.7 december 2006 inledde 3000 kvinnliga arbetare på Misr Helwan-fabriken i El-Mahalla El-Kubra-Kubra i Egypten en strejk för högre löner för textilarbetarna. Kvinnorna ropade: “Här är kvinnorna! Var är männen?” för att få med även de manliga arbetarna. Detta inledde en strejkvåg på fabriken och andra platser i landet som enade olika grupper som var kritiska mot Mubaraks regering vilket kom att bli viktigt några år senare när Mubarak avsattes.

Födda

7 december 1873 föddes amerikanska tidskriftsmakaren och författaren Willa Cather som skrev romaner om kvinnor på Nebraskas prärier.7 december 1878 föddes Yosano Shiyo känd som Yosano Akiko, japansk poet, banbrytande feminist och pacifist. Hennes sensuella feministiska dikter mot krig och upprustning gjorde henne både beundrad och kontroversiell.7 december 1913 föddes estniska poeten och översättaren Kersti Merilaas, som bl a skrev barnlitteratur och drama för barn. Under 50-talet ansåg den sovjetiska regimen att hennes litteratur hyllade borerliga ideal. Hon fick därför inte skriva litteratur för vuxna.

Döda

7 december 1960 dog Clara Haskil, rumänsk-schweizisk pianist, 65 år gammal. Hon hade skadat sig allvarligt vid ett, fall dagen innan.7 december 1979 dog den brittiska astronomen Cecilia Payne-Gaposchkin, 79 år gammal. Hon var 1925 den första att visa att solen till allra största del består av väte, vilket stred mot den dåtida uppfattningen att solenhuvudsakligen bestod av järn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s