28 november

Händelser

28 november 1620 kröntes Maria Eleonora av Brandenburg till Sveriges drottning 3 dagar efter hon gift sig med kung Gustav II Adolf

28 november 1720 dömdes piraterna Anne Bonny och Mary Read till döden av domstolen i Spanish Town, Jamaica.När det upptäcktes att de båda var gravida sköts dock avrättningarna upp.

28 november 1893 fick kvinnor i Nya Zeeland för första gången rösta i ett nationellt val.
Landet, som då var en självstyrande koloni, var det första i världen att införa rösträtt för alla kvinnor. Vid samma val, valdes Elizabeth Yates till borgmästare i staden Onehunga. Hon var första kvinna i Brittiska imperiet på en sådan post.

28 november 1919 blev Nancy Astor Storbritanniens första kvinnliga parlamentsledamot. Hon har för eftervärlden även blivit ihågkommen för sina anti-katolska, anti-semitiska och anti-kommunistiska åsikter. Nancy Astor tillhörde en överklassgrupp som förordade eftergifter mot Nazityskland innan kriget bröt ut. Hon ska ha sagt att Hitler var en lösning på både det judiska och kommunistiska “problemet”. Hon ändrade sig dock innan Storbritannien blev indragen i kriget och erkände att hon haft fel och vände sig emot nazisterna och deras antisemitiska ideologi.

Födda

28 november 1718 föddes Hedvig Charlotta Nordenflycht, svensk poet, feminist och en av de första kvinnorna i Sverige att försörja sig på sitt skrivande.

Döda

28 november 1291 dog Eleonora av Kastilien. Maken Edvard I, kung av England, lät resa minneskors på varje ställe som kortegen med hennes kropp stannade. Det idag mest kända av dessa sk Eleonorakors det i Charing som givit namn till stationen Charing Cross i London

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s