5 september

Händelser

5 september 1889 sökte tyskan Christine Hardt patent på en modern BH. Det är dock osäkert om just hennes modell någonsin producerades.

Födda

5 september 1201 föddes Alix av Bretagne, regerande barn-hertiginna av Bretagne från 1203 till sin död 1221.

5 september 1867 föddes amerikanska pianisten och kompositören Amy Beach en av få 1800-talskvinnor med en framgångsrik karriär inom musikvärlden

5 september 1884 föddes Agda Nordlöf, svensk journalist, illustratör och konstnär som mellan åren 1921-1930 drev “Charme: Den moderna damtidningen”.

5 september 1912 föddes Kristina Söderbaum, svensk skådespelerska och en av Nazitysklands stora filmstjärnor. I propagandan förkroppsligade hon nazisternas föreställning om den “ariska” kvinnan. I slutet av sitt liv arbetade hon som fotograf.

5 september 1926 föddes Bojan Westin, svensk skådespelerska som gjorde roller på teatern och i film från 40-talet. Hon var mor till skådespelerskan Suzanne Reuter. Hon var med i såpan Rederiet där hon blev känd för repliken “Mitt namn är Barbro Pastorelli, min man är italienare”.

Döda

5 september 1548 dog drottning Katarina Parr, som var Henrik VIII:s sjätte hustru och den enda, förutom Anne av Kleve, som överlevde honom. Hennes historia är kanske inte lika välkänd som några av de andra fruarna som Anne Boleyn eller Jane Seymour men minst lika intressant!

5 september 1898 dog sjuksköterskan Sarah Edmonds, som stred i amerikanska inbördeskriget för Nordstaterna under namnet Franklin Thompson. Enligt sina memoarer var hon även spion och en mästare på maskering vilket gjorde att hon kunde resa fritt bland fienden.

Sidan är under uppbyggnad och kommer att fyllas på allt eftersom. Du hittar alla datum under respektive månad i menyn. Du kan följa @kvinnohistoria på Twitter och Instagram.Tipsa gärna om intressanta händelser på specifika datum genom kontaktsidan eller DM på Instagram eller TwitterGillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s