10 augusti

Händelser

10 augusti 1387 utsågs Margareta Valdemarsdotter till regerande drottning i Danmark en vecka efter att sonen Olof dött. Hon kom senare att även styra Norge och Sverige och hon stod skickligt emot de som utmanade hennes makt.

10 augusti 1498 påbörjades skilsmässoförhandlingarna mellan Jeanne av Frankrike och Kung Ludvig XII. Äktenskapet var barnlöst och det samt att han av politiska skäl ville gifta sig med en annan kvinna, var anledningen till att Ludvig ville skilja sig.
Under rättegången sa Ludvig att äktenskapet var ogiltigt eftersom det var ofullbordat på grund av att Jeanne hade missbildningar som han sedan detaljerat beskrev, och att han utsatts för trolldom som hindrat honom att utföra samlag genom att göra honom tillfälligt impotent.

10 augusti 1912 gifte sig brittiska författarinnan Virginia Stephen med författaren Leonard Woolf. De kom att tillsammans driva bokförlaget Hogarth Press.

10 augusti 1985 blev Madonnas album “Like A Virgin” det första album av en kvinnlig artist att sälja mer än 5 milj ex.

10 augusti 1993 svors juristen Ruth Bader Ginsburg in som domare i högsta domstolen i USA. Hon hade tidigare gjort sig känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Som domare i högsta domstolen har hon fått en kultstatus bland den yngre generationen.

10 augusti 1994 ankom bangladeshiska författarinnan Taslima Nasrin till Sverige då hon flytt undan dödshot från fundamentalister.

10 augusti 1995 satte ukrainska friidrottaren Inessa Kravets nytt världsrekord (som står sig än idag!) i tresteg på 15,50m vid VM i Göteborg

Födda

10 augusti 1858 föddes Anna Julia Cooper, amerikansk författare och forskare, kallad “den svarta feminismens moder”. Hon föddes i slaveri i Raleigh, North Carolina. Senare studerade hon vid Oberlin College i Ohio där hon utmärkte sig med goda resultat. Hon var en av de första afroamerikanska kvinnorna att ta en doktorsexamen vilket hon gjorde 1924 vid Université Paris-Sorbonne. ‘The cause of freedom is not the cause of a race or a sect, a party or a class – it is the cause of humankind the very birthright of humanity”

Döda

10 augusti 1241 dog Eleonora av Bretagne som hållits fången av Johan I av England i över 30 år för att hindras från att göra sitt rättmätiga anspråk på den engelska tronen.

10 augusti 1590 dog Kristina av Danmark, 69 år gammal. Hon var hertiginna och regent av Lothringen samt titulärdrottning av Danmark, Norge och Sverige. 1538 tackade hon nej till ett frieri från engelske kungen Henrik VIII genom att säga att hon inte hade två huvuden.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s